Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

BeleveNissen & Informatiepanelen

In opdracht van Brabants Landschap is er in 2015 een nieuwe expositie ontwikkeld voor bezoekerscentrum de Kraaijenberg in Bergen op Zoom. De expositie bestaat uit een grote vitrine met opgezette dieren die de bezoeker, samen met interactieve werkvormen, een goed beeld geeft van het unieke landschap van het Markiezaat en de Brabantse Wal, de BeleveNissen en wisselende informatiepanelen over een specifiek uitgelicht dier dat leeft op en rond het Markiezaat.

De BeleveNissen zijn gecreëerd in de nissen van de oude koeienstal. In elke nis kan de bezoeker een van de vier elementen beleven. In 2015 waren de BeleveNissen vuur en lucht al gerealiseerd. Mij werd later gevraagd om de concepten te ontwikkelen voor de BeleveNissen aarde en water.

In de BeleveNis aarde wordt de bezoeker meegenomen op een reis langs de verschillende aardlagen die we in Nederland kennen. Want in de aarde zitten bijzondere dingen verborgen. Zo zijn er fossielen te vinden maar ook delfstoffen zoals, steenzout, steenkool, aardolie en aardgas. De bezoeker ervaart dit door de combinatie van het uiterlijk van een boorschacht, video-animatie, audio ondersteuning, dieptemeter en een ware trilplaat die verwerkt is in de vloer.

Bij de BeleveNis water is een compleet andere werkvoorziening gebruikt, waardoor de bezoeker een geheel andere ervaring krijgt. Men kan plaatsnemen in het roeibootje, waarbij ze zich door de muurprint op het Markiezaatsmeer wanen. Door roeibewegingen met de paddels te maken worden er een filmpjes, in de zogenaamde ‘glassbottom’, gestart welke informatie geven over het leven in het Markiezaatsmeer. Hier komen wel spierballen bij kijken want de filmpjes worden pas afgespeeld als er voldoende geroeid wordt.

In dezelfde periode heb ik content verzameld en het ontwerp gemaakt voor de nieuwe informatiepanelen over de ree.

Deze aanvullingen en vernieuwingen zijn feestelijk geopend op 1 juli 2017. In dit project heb ik heel prettig samengewerkt met James van Leuven, Mudware, Kees van de Ven en Natuurmuseum Brabant.

 
 

Laten we eens over jouw nieuwe project praten

Get in touch