Category: Grafisch

In opdracht van Brabants Landschap is er in 2015 een nieuwe expositie ontwikkeld voor bezoekerscentrum de Kraaijenberg in Bergen op Zoom. De expositie bestaat uit een grote vitrine met opgezette dieren die de bezoeker, samen met interactieve werkvormen, een goed beeld geeft van het unieke landschap van het Markiezaat en de Brabantse Wal, de BeleveNissen en wisselende informatiepanelen over een specifiek uitgelicht dier dat leeft op en rond het Markiezaat.

De BeleveNissen zijn gecreëerd in de nissen van de oude koeienstal. In elke nis kan de bezoeker een van de vier elementen beleven. In 2015 waren de BeleveNissen vuur en lucht al gerealiseerd. Mij werd later gevraagd om de concepten te ontwikkelen voor de BeleveNissen aarde en water.

In de BeleveNis aarde wordt de bezoeker meegenomen op een reis langs de verschillende aardlagen die we in Nederland kennen. Want in de aarde zitten bijzondere dingen verborgen. Zo zijn er fossielen te vinden maar ook delfstoffen zoals, steenzout, steenkool, aardolie en aardgas. De bezoeker ervaart dit door de combinatie van het uiterlijk van een boorschacht, video-animatie, audio ondersteuning, dieptemeter en een ware trilplaat die verwerkt is in de vloer.

Bij de BeleveNis water is een compleet andere werkvoorziening gebruikt, waardoor de bezoeker een geheel andere ervaring krijgt. Men kan plaatsnemen in het roeibootje, waarbij ze zich door de muurprint op het Markiezaatsmeer wanen. Door roeibewegingen met de paddels te maken worden er een filmpjes, in de zogenaamde ‘glassbottom’, gestart welke informatie geven over het leven in het Markiezaatsmeer. Hier komen wel spierballen bij kijken want de filmpjes worden pas afgespeeld als er voldoende geroeid wordt.

In dezelfde periode heb ik content verzameld en het ontwerp gemaakt voor de nieuwe informatiepanelen over de ree.

Deze aanvullingen en vernieuwingen zijn feestelijk geopend op 1 juli 2017. In dit project heb ik heel prettig samengewerkt met James van Leuven, Mudware, Kees van de Ven en Natuurmuseum Brabant.

 




 

Op basis van trend-, doelgroep- en marktanalyses heb ik voor Natuurmonumenten een vernieuwend
concept ontwikkeld dat aansluit bij de waarden en behoeften van natuurrecreanten tussen de 40 en 65
jaar en innovatief is binnen de huidige ontwikkelingen op het gebied van natuurrecreatie.

De waarden en behoeften die uit bovenstaande analyses naar voren kwamen hebben geleid tot het
concept ‘PARKeren’, waarbij de natuur opgenomen wordt in de stedelijke leefomgeving en
Natuurmonumenten zich profileert in het kloppend hart van de samenleving.

Den Helder is omgeven door water. In het westen ligt de Noordzee, in het oosten de Waddenzee en in het noorden bevindt zich ‘Het Marsdiep’. Geen wonder dat de gemeente en haar inwoners verbonden zijn met het water. De belangrijkste marinehaven van Nederland is er gevestigd en Den Helder speelt een belangrijke rol in de offshore-activiteiten op het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit alles heeft er toe geleid dat Den Helder is uitgegroeid tot een bloeiende stad met ruim 41.000 inwoners die veelal op een of andere manier verbonden zijn met het water. Niet verwonderlijk dat ook culturele instellingen in Den Helder vaak gericht zijn op het water, zoals het Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers.

Dit museum heeft een conceptontwerp laten maken om het Helderse reddingwezen in de schijnwerpers te zetten. Het conceptontwerp, onder de titel Helderse Helden, en de grafische uitwerking is ontwikkeld door Conceptster in opdracht van Mudware.

De mannen en vrouwen, die met gevaar voor eigen leven vaak bij nacht en ontij de zee op gaan om levens te redden verdienen het om meer bekendheid te krijgen. Met deze tentoonstelling wil het museum kinderen in aanraking laten komen met het reddingwezen. Enerzijds komen de redders aan het woord en anderzijds kunnen kinderen ontdekken wat het reddingswerk inhoudt aan de hand van verschillende actieve spellen. De tentoonstelling wordt geplaatst op scholen en bij activiteiten van het museum.

25 april 2019 is de reizende tentoonstelling ‘Helderse Helden’ feestelijk geopend in het Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers.