The Blog


Hoe verloopt een trend?

Al eerder heb ik een blog geschreven over wat trends zijn en hoe je ze kan toepassen. Een ander belangrijk onderdeel wat ik nog niet heb besproken, is het verloop van een trend. Om het verloop van een trend aan te geven wordt vaak de Roger curve gebruikt. Hierin kun je zien hoe een trend evolueert en hoe deze door het publiek wordt opgepakt. Er zijn 5 soorten mensen; the innovators, the early adopters, the early majority, the late majority en the laggards.

Een trend begint bij de innovators. Zij creëren een trend of ze zijn een van de eersten die het opmerken. Vaak zijn deze innovators professionele trendwatchers of zeer rijke, invloedrijke en populaire mensen.

Vervolgens krijg je de early adopters. Zij zijn de eerste grote groep die de trend opmerken en beginnen onmiddellijk met het gebruik van de product of dienst. Je hoeft ze niet te overtuigen. Nee, ze zullen het kopen en gebruiken zodra ze kunnen.

Tussen de early adopters en de vroege meerderheid is een kloof, bekend als “the chasm”. Wanneer een trend dit punt overleeft en doorgaat naar de early majority, neemt de populariteit van de trend enorm toe. Maar deze kloof is ook een punt waarop een trend volledig kan falen. Dat gebeurt namelijk wanneer deze niet door de early majority wordt opgepakt. Het bereiken van deze groep is dan ook een behoorlijk kritische moment voor het bedrijf achter een product of de dienst dat zich op dit punt begeeft.

Zodra de early majority voorbij is, verdwijnt de populariteit van de trend langzaam. Op dat punt komt de late majority. De op een na laatste groep is niet zo trendgevoelig en volgzaam. Denk hierbij aan de mensen die 2 jaar geleden besloten hun eerste paar Uggs te kopen.

Last but not least zijn de laggards. Wel, het is waarschijnlijk duidelijk wie dat zijn. Neem bijvoorbeeld je oma die de afgelopen jaren heeft geweigerd een mobieltje te kopen, maar nu overweegt om er een te kopen terwijl (bijna) iedereen al meerdere smartphones versleten heeft. Er is niets mis mee om tot deze groep te behoren en je kunt het ze ook niet kwalijk nemen. Voor sommigen gaat het misschien net hun petje te boven of ze hebben geen interesse.

Een typisch signaal voor het einde van een trend is dat hij zo vanzelfsprekend is geworden, gaat vervelen of zover is uitgedijd dat er geen verdere expansie of variaties mogelijk zijn. Als er in dit stadium nog iets wordt toegevoegd aan de trend kan dit lichte irritaties opwekken. Bij de groepen die trend gevoelig zijn gebeurd dit eerder dan bij de groepen die zich hier niet zoveel mee bezig houden.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *